Πρόσφατα, μια δήλωση από υπουργό της κυβέρνησης προκάλεσε έντονη συζήτηση: «Δεν είμαστε φτωχοί, αισθανόμαστε φτωχοί». Η φράση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αντίληψη της πολιτικής εξουσίας σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Η φτώχεια δεν είναι απλώς μια "αίσθηση". Είναι μια απτή πραγματικότητα για πολλούς: χαμηλά εισοδήματα, δυσκολία στην κάλυψη βασικών αναγκών, αυξημένο κόστος ζωής, και ανεπαρκής πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Όταν μια κυβέρνηση επιλέγει να μεταθέτει την ευθύνη για την κοινωνική ανισότητα στην ψυχολογία των πολιτών, αγνοεί τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων.
Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της κρατικής παρέμβασης. Αντί να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αναζητούμε ερμηνείες που ελαφρύνουν τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας.
Η φτώχεια δεν λύνεται με αλλαγή αντίληψης, αλλά με πράξεις. Αντί για δηλώσεις που προκαλούν αντιδράσεις, οι πολίτες χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.
Για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της φτώχειας – είτε αυτή είναι πραγματική είτε "αισθητή" – απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές που να εστιάζουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων
Οι χαμηλοί μισθοί είναι από τους βασικούς λόγους που οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια. Χρειάζεται ένα σταθερό, δίκαιο εισόδημα που να καλύπτει το κόστος ζωής.
2. Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Η ανακούφιση από τους έμμεσους φόρους (όπως ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά) θα βελτιώσει άμεσα την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
3. Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
Βελτιωμένες παροχές σε υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση θα μειώσουν την αίσθηση αβεβαιότητας.
4. Πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Έλεγχος τιμών στα βασικά αγαθά και ενίσχυση των καταναλωτών μέσω επιδοτήσεων ή προγραμμάτων στήριξης.
5. Διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση
Οι πολίτες πρέπει να βλέπουν ότι οι φόροι τους επιστρέφουν με τη μορφή έργων και παροχών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.
6. Ψυχολογική στήριξη και προγράμματα ενημέρωσης
Παράλληλα με την οικονομική στήριξη, είναι σημαντικό να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των πολιτών, ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς για το μέλλον τους.
Τέτοιες δράσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια ουσιαστική αλλαγή, τόσο στο οικονομικό περιβάλλον όσο και στην ψυχολογία των πολιτών. Αντί να τους ζητείται να αλλάξουν την "αντίληψή" τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργούν συνθήκες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.
Υστερόγραφο: ή τα γνωρίζουν οι ευθύνοντες και για κάποιο άγνωστο λόγο τα αγνοούν ή πρέπει να "ξανά καθήσουν" στα θρανία
Δε ξέρω
Σηκώνω τα χέρια ψηλά πλέον
Λυπάμαι
Καμπά Χριστίνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου