11.10.24

Όταν οι Πατέρες Απομακρύνονται

 


 

 

 

Τι ακριβώς είναι η αγάπη;

Είναι να βάζεις τις ανάγκες κάποιου πάνω από τις δικές σου

 
 
 

 ................ ας μιλήσουμε με αλήθειες

 

"Όταν οι Πατέρες Απομακρύνονται από τα Παιδιά τους’’

 Οι άντρες που ξεχνούν τα παιδιά τους όταν γνωρίζουν μια νέα σύντροφο συχνά χαρακτηρίζονται από έλλειψη συναισθηματικής ωριμότητας και αίσθησης ευθύνης.

Αυτοί οι άντρες μπορεί να παρασύρονται από τη νέα σχέση και να εστιάζουν περισσότερο στις δικές τους ανάγκες, παραμελώντας τις γονεϊκές τους υποχρεώσεις.

 Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τους :

  1. Ανασφάλεια: Η ανάγκη για επιβεβαίωση από μια νέα σχέση μπορεί να αποκαλύπτει ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  2. Εγωκεντρισμός: Εστιάζουν κυρίως στις δικές τους επιθυμίες και δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη των παιδιών τους για σταθερότητα και υποστήριξη.
  3. Έλλειψη συναισθηματικής ενσυναίσθησης: Δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τα παιδιά τους ή δεν νοιάζονται αρκετά για να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους.
  4. Ανευθυνότητα: Αδυνατούν να διαχειριστούν τις ευθύνες τους ως γονείς και συχνά αποφεύγουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις που απαιτούν ωριμότητα.
  5. Απόδραση από την πραγματικότητα: Προτιμούν να αποφεύγουν δύσκολες καταστάσεις, όπως οι οικογενειακές υποχρεώσεις, αναζητώντας την ευκολότερη ή πιο ευχάριστη επιλογή (μια νέα σχέση).

 

"Η Επιρροή της Νέας Συντρόφου στη Σχέση Πατέρα και Παιδιού: Κίνητρα και Συμπεριφορές"

Η νέα σύντροφος μπορεί να ενθαρρύνει ή να αποδεχτεί την αποστασιοποίηση του πατέρα από το παιδί του στις παρακάτω περιπτώσεις:

Συναισθηματική Αστάθεια του Πατέρα

Αν ο πατέρας αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα ή τραυματισμούς από προηγούμενες σχέσεις, μπορεί να απομακρυνθεί από το παιδί του. Η νέα σύντροφος μπορεί να τον ενθαρρύνει να εστιάσει στις δικές του ανάγκες και συναισθήματα, παραβλέποντας τις ανάγκες του παιδιού.

Προσωπικά Συμφέροντα

Η νέα σύντροφος μπορεί να έχει τα δικά της προσωπικά συμφέροντα ή φιλοδοξίες που την οδηγούν στο να προτιμά μια σχέση με τον πατέρα, παραμελώντας τη σχέση του με το παιδί. Μπορεί να θεωρεί ότι ο πατέρας θα είναι πιο διαθέσιμος για εκείνη αν απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις του απέναντι στο παιδί.

Διαφορετικές Προτεραιότητες

Αν η νέα σύντροφος έχει διαφορετικές προτεραιότητες (π.χ. επαγγελματική ανέλιξη, ταξίδια, κοινωνική ζωή), μπορεί να ενθαρρύνει τον πατέρα να επικεντρωθεί στις δικές της επιθυμίες, αγνοώντας τις υποχρεώσεις του απέναντι στο παιδί.

Αντιμετώπιση Συγκρούσεων

Εάν υπάρχει ένταση ή συγκρούσεις μεταξύ του πατέρα και της μητέρας του παιδιού, η νέα σύντροφος μπορεί να επιλέξει να υποστηρίξει τον πατέρα στην απομάκρυνση από τη σχέση με το παιδί, προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

Πίεση και Έλεγχος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νέα σύντροφος έχει μια πιο ελεγκτική ή πιεστική στάση. Μπορεί να νιώθει ότι η σχέση του πατέρα με το παιδί αποτελεί απειλή για τη δική της σχέση και επομένως να προτρέπει τον πατέρα να απομακρυνθεί.

Δυσκολία στην Αποδοχή της Κατάστασης

Μπορεί να έχει δυσκολία να αποδεχτεί τη σχέση του πατέρα με το παιδί του. Αυτό μπορεί να προέρχεται από φόβους ανασφάλειας ή ανταγωνισμού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να αποθαρρύνει τον πατέρα από το να συμμετάσχει στη ζωή του παιδιού του.

Αυξημένες Υποχρεώσεις

Η νέα σύντροφος μπορεί να έχει πολλά καθήκοντα που σχετίζονται με την ανατροφή των δικών της παιδιών (εάν έχει), γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει στο να επιθυμεί να κρατήσει τον πατέρα περισσότερο κοντά στα δικά της παιδιά και να τον απομακρύνει από τη σχέση με το παιδί του.

Εξάρτηση από τον Πατέρα

Αν η νέα σύντροφος εξαρτάται οικονομικά ή συναισθηματικά από τον πατέρα, μπορεί να ενθαρρύνει την απομάκρυνση από το παιδί, θεωρώντας ότι η ενότητα της νέας σχέσης είναι πιο σημαντική από τις υποχρεώσεις του πατέρα.

Συναισθηματική Πίεση στον Πατέρα

Η νέα σύντροφος μπορεί να ασκεί πίεση στον πατέρα για να επιλέξει ανάμεσα στην οικογένεια που έχουν δημιουργήσει και στην υποχρέωσή του απέναντι στο παιδί του. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις στον πατέρα.

 

Οι συναισθηματικές, κοινωνικές και προσωπικές δυναμικές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς η νέα σύντροφος επηρεάζει τη σχέση του πατέρα με το παιδί.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να διατηρούν την επικοινωνία και τη δέσμευσή τους απέναντι στα παιδιά, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη προσωπική τους ζωή.

Η υποστήριξη και η κατανόηση από την πλευρά της νέας συντρόφου μπορούν να είναι καταλυτικές για τη διατήρηση υγιών σχέσεων με τα παιδιά.

Όταν ο πατέρας ακούει και ακολουθεί τις προτάσεις ή τις επιθυμίες της νέας του συντρόφου σχετικά με την απομάκρυνση του από το παιδί του μπορεί να χαρακτηριστεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα κίνητρά του και τις συνθήκες της κατάστασης.

Ακολουθούν μερικοί πιθανοί χαρακτηρισμοί:

1. Αδύναμος

  • Ενδέχεται να φαίνεται αδύναμος ή χωρίς αυτοπεποίθηση, αν επιλέγει να παραμερίσει τις ευθύνες του ως πατέρας για να ικανοποιήσει την νέα του σύντροφο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει τη δέσμευσή του προς το παιδί του.

2. Υποτακτικός

  • Αν η συμπεριφορά του δείχνει ότι παραχωρεί όλες τις αποφάσεις στη νέα του σύντροφο, μπορεί να θεωρηθεί υποτακτικός. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι δεν παίρνει πρωτοβουλίες ή δεν υπερασπίζεται τις αξίες και τις ευθύνες του.

3. Ανασφαλής

  • Αν ο πατέρας ακολουθεί τη νέα σύντροφο επειδή φοβάται την απώλεια της σχέσης ή ανησυχεί για το πώς θα τον κρίνει, μπορεί να είναι ανασφαλής. Αυτό τον οδηγεί στο να παραβλέπει τις ανάγκες του παιδιού του.

4. Διχασμένος

  • Ο πατέρας μπορεί να βιώνει εσωτερικές συγκρούσεις, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τη νέα του σύντροφο ενώ ταυτόχρονα έχει συναισθηματική σύνδεση με το παιδί του. Αυτή η διχασμένη κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει άγχος και αβεβαιότητα.

5. Εγωιστής

  • Αν η απόφασή του να ακολουθήσει τη νέα σύντροφο προέρχεται από εγωιστικά κίνητρα ή από την επιθυμία του να έχει μια "ευτυχισμένη" ζωή, μπορεί να χαρακτηριστεί εγωιστής. Σε αυτή την περίπτωση, οι ανάγκες του παιδιού παραγκωνίζονται για χάρη των δικών του συμφερόντων.

6. Απρόσεκτος

  • Εάν ο πατέρας δεν κατανοεί τη σοβαρότητα των συνεπειών που έχει η απομάκρυνση από το παιδί του, μπορεί να θεωρηθεί απρόσεκτος ή ανεύθυνος. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την επίδραση που έχει η συμπεριφορά του στη ζωή του παιδιού.

7. Προσαρμοστικός

  • Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν ο πατέρας ακολουθεί τη νέα του σύντροφο με την ελπίδα να δημιουργήσει μια ισχυρή οικογενειακή βάση, μπορεί να θεωρηθεί προσαρμοστικός. Αυτό συμβαίνει εφόσον προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο οικογένειες, αν και το αποτέλεσμα είναι τελικά προβληματικό.

Συμπέρασμα

Η συμπεριφορά του πατέρα στην περίπτωση που ακούει και ακολουθεί τις επιθυμίες της νέας του συντρόφου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά του και τις προτεραιότητές του.

Είναι σημαντικό να εξετάσει προσεκτικά τη θέση του και τις συνέπειες των αποφάσεών του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες του παιδιού του δεν παραβλέπονται και ότι η σχέση του με τη νέα σύντροφο δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την ευημερία του παιδιού.

 


Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να μην πληγωθούν με την παραπάνω αρνητική συμπεριφορά του πατέρα

  1. Σταθερότητα και αγάπη από τον άλλο γονιό: Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας σταθερός ενήλικας στη ζωή των παιδιών που θα τους προσφέρει ασφάλεια και υποστήριξη. Αν ο άλλος γονιός είναι παρών, πρέπει να τους δείχνει ότι μπορούν να στηριχτούν πάνω του.
  2. Διάλογος και ανοιχτή επικοινωνία: Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι σημαντικό να ακούμε πώς νιώθουν, να τους δίνουμε χώρο να μιλήσουν και να εξηγήσουμε την κατάσταση με ειλικρίνεια αλλά και ευαισθησία.
  3. Στήριξη από επαγγελματίες: Αν τα παιδιά δείχνουν ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, μπορεί να είναι χρήσιμη η βοήθεια από έναν παιδοψυχολόγο ή κάποιον σύμβουλο, ώστε να λάβουν υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τη σύγχυση και τον πόνο.
  4. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης: Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι δεν φταίνε εκείνα για την απόσταση ή την απουσία του γονιού τους. Μπορεί να χρειαστεί να τα βοηθήσουμε να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους και να καταλάβουν ότι είναι σημαντικά και αγαπημένα.
  5. Διατήρηση μιας ρουτίνας: Τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνες για να νιώθουν ασφαλή. Η διατήρηση σταθερών προγραμμάτων μπορεί να τους δώσει μια αίσθηση κανονικότητας, ακόμη και αν ο ένας γονιός είναι απών.
  6. Μη επιβαρύνετε τα παιδιά με αρνητικά συναισθήματα: Προσπαθήστε να μην εκφράζετε θυμό ή απογοήτευση προς τον άλλο γονιό μπροστά στα παιδιά, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση που νιώθουν. Τα παιδιά χρειάζονται έναν χώρο όπου θα νιώθουν ασφάλεια και θα αποφεύγουν να πάρουν πλευρά.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα, και χρειάζονται στήριξη και ασφάλεια όταν νιώθουν ότι κάποιος τόσο σημαντικός όπως ο γονιός τους απομακρύνεται.

 

Ευχαριστώ για την ανάγνωση

(αφιερωμένο)

καμπά χριστίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητώντας το Χαμένο Ήθος της Τηλεόρασης

Ο δημοσιογράφος είναι επαγγελματίας που συλλέγει, ερευνά και παρουσιάζει πληροφορίες και ειδήσεις, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, είτε μ...