13.10.24

Αναζητώντας το Χαμένο Ήθος της Τηλεόρασης



Ο δημοσιογράφος είναι επαγγελματίας που συλλέγει, ερευνά και παρουσιάζει πληροφορίες και ειδήσεις, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, είτε μέσω έντυπων είτε μέσω ηλεκτρονικών μέσων.

Η προσωπική άποψη του δημοσιογράφου δεν επιτρέπεται στην καθαρή ειδησεογραφία, όπου η παρουσίαση των γεγονότων πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. 

Η ανάμειξη προσωπικών απόψεων μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση της δεοντολογίας

Ωστόσο, μπορεί να εκφράσει την άποψή του σε στήλες γνώμης, αναλύσεις ή σχολιαστικά προγράμματα, αρκεί να είναι σαφές ότι πρόκειται για προσωπική τοποθέτηση.


Όταν αμεροληπτεί για τα νούμερα της τηλεθέασης, δηλαδή παρουσιάζει μεροληπτικά ειδήσεις για να αυξήσει την τηλεθέαση, θυσιάζει την αντικειμενικότητα για εμπορικά κέρδη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και να υπονομεύσει την αξιοπιστία του και του μέσου.

Ο ρόλος των Ελλήνων δημοσιογράφων, όπως και οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως, καλούνται να ακολουθούν κάποιες βασικές αρχές δεοντολογίας.

Στην ιδανική περίπτωση, ο ρόλος τους είναι να μεταφέρουν πληροφορίες και γεγονότα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, χωρίς να εκφράζουν προσωπικές απόψεις.


Υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους η τηλεόραση μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εικόνα απέναντι στους τηλεθεατές της:

1. Επιρροή επιχειρηματικών ή πολιτικών συμφερόντων: Ορισμένοι δημοσιογράφοι ή μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να εξαρτώνται οικονομικά από συγκεκριμένους πολιτικούς ή επιχειρηματικούς κύκλους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κάλυψη ειδήσεων, οδηγώντας σε παρουσίαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των κύκλων.

2. Ανταγωνισμός και τηλεθέαση: Η επιδίωξη υψηλότερης τηλεθέασης συχνά οδηγεί στην προώθηση δημοσιογράφων που προκαλούν αντιδράσεις, εκφράζουν έντονες απόψεις και δημιουργούν έντονες συζητήσεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι απομακρύνονται από την αντικειμενικότητα.

3. Ανεπαρκής εποπτεία και δεοντολογία: Παρά τις αρχές δεοντολογίας που διέπουν τη δημοσιογραφία, δεν είναι πάντα εύκολο να επιβληθεί αυστηρή εποπτεία και έλεγχος της αντικειμενικότητας. Ορισμένα μέσα μπορεί να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο κέρδος και τη δημοσιότητα παρά στην ποιότητα της ενημέρωσης.

4. Προσωπική προβολή: Ορισμένοι δημοσιογράφοι, έχοντας ισχυρή προσωπική παρουσία, ίσως εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα της τηλεόρασης για να προβάλλουν τις δικές τους απόψεις ή να εξυπηρετούν συμφέροντα που τους ευνοούν.


Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθείτε ειδήσεις και εκπομπές στην τηλεόραση, καλό είναι να επιλέγετε πηγές που προάγουν την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια.

 Αναζητήστε δημοσιογράφους και μέσα που είναι γνωστά για την ποιότητα της ενημέρωσής τους, και προσπαθήστε να συγκρίνετε διαφορετικές απόψεις από ποικιλία πηγών. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να κρίνετε καλύτερα τις ειδήσεις που παρουσιάζονται.


Αναζητήσετε την ταινία  Nightcrawler (2014)  είναι μια ταινία εγκλήματος με κάποιες "κοινωνικές" προεκτάσεις

Ο σκηνοθέτης με γεμάτη ένταση σκιαγραφεί το άκρον άωτον της κοινωνιοπάθειας , με τον Jake Gylenhaal να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σ' ένα αντί ήρωα που στο δικό του κυνήγι για το αμερικανικό όνειρο ξεφεύγει εντελώς

Αυτή είναι η ανθρωποφαγία στη λάθος δημοσιογραφία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητώντας το Χαμένο Ήθος της Τηλεόρασης

Ο δημοσιογράφος είναι επαγγελματίας που συλλέγει, ερευνά και παρουσιάζει πληροφορίες και ειδήσεις, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, είτε μ...