1.7.11

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ (ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ)

................Ήξερες καλύτερα πώς να κερδίσεις την ελευθερία σου, παρά πώς να την προστατέψεις και να τη διατηρήσεις για τον εαυτό σου και τους άλλους.
Αυτό τό' ξερα από πολύ καιρό. Αυτό που δεν μπόρεσα να καταλάβω, είναι γιατί κάθε φορά που πολέμησες σκληρά να βγεις από ένα βάλτο, βυθιζόσουνα σε κάποιον άλλο χειρότερο. Τότε, αργά και ψαχουλευτά ανακάλυψα τι σε κάνει σκλάβο.
ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΔΗΓΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ.
Κανένας άλλος - κανένας άλλος εκτός από σένα δε φέρνει την ευθύνη για την σκλαβιά σου. Κανένας άλλος.

Αυτό είναι κάτι καινούργιο για σένα, έτσι δεν είναι;
Οι απελευθερωτές σου, σου λένε ότι δυνάστες σου είναι ο Γουλιέλμος, ο Νικόλαος, ο Πάπας Γρηγόριος ο εικοστός όγδοος, ο Μόργκαν, ο Κρούπ, ο Φόρντ. Κι οι «απελευθερωτές» σου ονομάζονται Μουσολίνι, Ναπολέων, Χίτλερ, Στάλιν.

Σου λέω λοιπόν ότι μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να γίνεις απελευθερωτής του εαυτού σου.

Αυτή η πρόταση με κάνει διστακτικό. Διακηρύσσω ότι αγωνίζομαι για την αλήθεια και την καθαρότητα. Και τώρα που πρόκειται να σου πω την αλήθεια για τον εαυτό σου, διστάζω γιατί φοβάμαι εσένα και τη στάση σου απέναντι της αλήθειας.
Η αλήθεια είναι επικίνδυνη όταν αφορά εσένα. Η αλήθεια σώζει ζωές, αλλά μπορεί να γίνει λάφυρο στα χέρια οποιασδήποτε σπείρας κακοποιών. Αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι, εσύ δε θα ήσουν αυτός που είσαι και δε θα βρισκόσουν στην κατάσταση που βρίσκεσαι.

Η σκέψη μου, μου λέει: «Πες την αλήθεια, ότι κι αν αυτό σου κοστίσει».
Ο ανθρωπάκος μέσα μου λέει:
«Είναι ηλίθιο να εκτίθεσαι στον Ανθρωπάκο, να εγκαταλείπεσαι στο έλεός του.
Ο Ανθρωπάκος δεν θέλει ν 'ακούει την αλήθεια για το άτομό του. Δε θέλει ν 'αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη που έπεσε στα χέρια του. Θέλει να παραμείνει Ανθρωπάκος ή να γίνει ένας μεγάλος Ανθρωπάκος. Θέλει να γίνει πλούσιος, ή αρχηγός κόμματος, ή διοικητής λεγεώνος ή γραμματέας του Συλλόγου Ηθικής Αναγέννησης. Δε θέλει όμως να αναλάβει ευθύνες για την εργασία του, για την παροχή τροφής, για την ανεύρεση κατοικίας, για το κυκλοφοριακό, για την παιδεία, για την έρευνα, για τη διοίκηση ή οτιδήποτε άλλο »... ... ... ....

........από το βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ «Άκου Ανθρωπάκο»ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΑΝ ΑΣΤΡΑΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναγνώστες